Municipals // Hostalric
22/05/2015 16:45

Josep Antoni Frias (CiU Hostalric): 'Per a nosaltres, l’important són els valors i les persones'

Entrevista al cap de llista de CiU d'Hostalric, Josep Antoni Frias.

Xavier Roca i Bas

L'actual alcalde d'Hostalric i cap de llista de CiU d'aquesta vila, Josep Antoni Frias, es presenta per tercera vegada a les eleccions "amb il·lusió" i amb ganes de tirar endavant diferents projectes que considera que no ha pogut acabar. Frias, que defineix la seva llista com a "brutal", posa especial èmfasi en la creació de llocs de treball.

Com valora la legislatura que ara finalitza?
Crec que han estat quatre anys interessants, malgrat que els recursos en general han estat escassos. Vull destacar de manera especial la situació econòmica de l’Ajuntament, ja que hem passat del 80% d’endeutament que teníem al 2011 al 28% actual. I afegir que això ho hem fet amb romanents de tresoreria any rere any, sense haver deixat de tirar endavant diversos projectes, i és que justament aquests anys han passat coses importants a Hostalric. S’han engegat temes interessants, com la Domus, la zona esportiva, el centre d’interpretació de la fortalesa... Realment hem fet inversions importants, en les quals l’Ajuntament ha hagut de fer un esforç considerable.

I com ha estat la relació amb l’oposició?
El dia de la presentació de la meva candidatura vaig destacar, com a fortalesa, que hem estat capaços de consensuar moltíssimes coses. De fet, si mirem el balanç dels plens d’aquest mandat, pràcticament el 90% i escaig dels temes s’han aprovat per unanimitat. Tant pel que fa a propostes de l’oposició, com de l'equip de govern. A destacar, sense dubte, el suport en els pressupostos. I això no és perquè sí, sinó que és fruit de seure i parlar. Temes com el pàdel o el bar restaurant de la zona esportiva, el centre d’interpretació de la fortalesa, o el Domus, han estat projectes en què des de l’inici hi he fet participar a l’oposició, perquè per a mi és molt important, i he considerat que són projectes de futur per al nostre poble. He intentat, doncs, que tots els regidors fossin partícips.

Hagués realitzat quelcom de manera diferent?
En el seu moment ERC va plantejar el tema dels pressupostos participatius, i haig de dir honestament que tinc la sensació que els diners potser no van ser ben utilitzats en algun moment. Vam començar la casa pel sostre, i sortosament, en aquest darrer any, el 2014, vaig plantar-me i vaig dir que o apreníem a fer participació ciutadana o no continuava posant diners en uns pressupostos participatius sense haver fet pedagogia prèvia. Vam encarregar a una empresa aquest procés, i penso que a partir d'aquí hem après a fer participació, per utilitzar davant qualsevol qüestió que considerem que el debat ha de ser més ampli que el propi dels onze regidors del Ple. Certament vaig entendre que el tema dels pressupostos participatius era important, que podia ser una forma d’acostar-nos a la ciutadania, però no ho vam saber fer, no vam assolir els objectius. Ara bé, he de dir que en general estic molt satisfet de com hem anat fent les coses. Penso que les hem fet a consciència i de forma mesurada.

Què el porta a tornar-se a presentar a l'alcaldia?
Bàsicament continuo tenint il·lusió. I per altra banda, els projectes es pensen, es desenvolupen, es busquen els diners i es tiren endavant, i la veritat és que hi ha projectes que no he pogut acabar. Crec que em falta un mandat més per executar-los. No dic que no em torni a presentar més, no ho sé, però el 2007 ens vam plantejar una feina a fer i encara em manquen uns anyets més per tenir-ho tot en condicions. Alhora, ara tinc 45 anys, estic a la plenitud de la vida! Penso que encara tinc corda. I finalment, perquè m’estimo Hostalric,

I com descriuria la llista que l’acompanya?
Aquesta vegada m’he rodejat de gent brutal. Això ha estat sempre així, però aquesta vegada més que mai. Jo diria que la gent de la llista de CiU és la gent del poble que coneix el poble. A Hostalric se l’ha de conèixer i cal estar integrat completament al municipi, sinó, la gent no et veu bé... Som persones que coneixem des del més jove al més gran de la vila. I no ho dic en to pejoratiu cap als altres, però crec les altres formacions que no han fet l’esforç. Per exemple, no hi ha cap persona de la llista d’ERC que hagi fet res per al poble que no hagi estat per interès de les sigles del seu partit. Això aquí no es pot fer, perquè passa factura. Sé que això doldrà, però és un fet, i a Hostalric això té un valor.
 
Quins són els principals eixos del vostre programa electoral?
Hem posat quatre grans eixos. Per a nosaltres l’important són els valors i les persones. Segurament tots els grups podrien emmarcar els valors que citem al pròleg del nostre programa, però el fet és que nosaltres pensem que els practiquem i, a més, ho venim demostrant.

El segon bloc és el benestar dels ciutadans, que és el nostre objectiu principal, i on parlem des de l’àmbit social i de salut, al desenvolupament de totes les àrees típiques d’un Ajuntament. Hi ha un tret important, i és que tothom s’envalentona en prometre centres de dia i geriàtrics. La meva experiència em diu que un poble com Hostalric no pot mantenir un geriàtric i, per tant, tocant de peus a terra, hem de buscar un model que sí que puguem assumir. Ja hi ha un centre de dia a Fogars, i com que crec en una economia d’escala, el que hem de ser és saturar aquest equipament. Per altra banda, sobre la qüestió de la gent gran, considero que quan més temps a casa, millor. Estic convençut que el millor que li pot passar a una persona gran que es valgui per si mateixa és estar casa seva. Nosaltres, doncs, proposem un model mixt. Tenim l’equipament de Fogars, i llavors el que pensem és que hi ha molts serveis que es poden fer a domicili. Alhora, això comporta quelcom molt potent i interessant, i és que pots generar treball a partir del tercer sector. Evidentment, també apostem per la zona esportiva, on es treballen uns valors ,esforç, treball en equip, solidaritat... i és millor fer-ho en uns equipaments de qualitat. La cultura i el medi ambient, ens preocupen també, per descomptat. 
 
I el tercer eix?
Són les noves oportunitats econòmiques. És obligació d’un Ajuntament tirar endavant iniciatives que generin llocs de treball. A partir del benestar social i la salut, com he dit abans, es pot generar una borsa de treball interessant. D'altra banda, nosaltres tenim un handicap important, i és que no som propietaris de cap finca al polígon. Ara estem intentant portar una industria càrnica. Hem de ser molt proactius de cercar gent que vulgui venir aquí, i substituir tota la indústria tèxtil, que està en mala situació, per indústries de sectors que es quedin al territori. Sense deixar de treballar tot el tema del turisme, com per exemple el turisme lligat a la gastronomia. També tenim la idea de fer un equipament de coworking, ja que hem d‘introduir elements d’aquest tipus, perquè l‘autoocupació és una de les sortides actuals. Una altra qüestió que voldria comentar és que hi ha serveis que la millora manera de donar-los és des d’una visió privada, encara que sigui de la mà de l’administració. Sovint ens hem trobat zones esportives de primer nivell destrossades. Ara bé, quan hi ha algú que s'està jugant els diners, les coses van d’una altra manera. La meva obligació com a alcalde ha estat dotar el meu municipi de serveis, però amb models de gestió més avançats. Hem de continuar introduint l’element del capital privat, que la gestió sigui de professionals. Llavors ja pactarem millores per a la gent del poble, ja posarem a disposició terrenys... i amb tot això vas descarregant despesa.

I el quart eix, en un moment en què la tecnologia està a l’abast de tothom no té perdó que la nostra administració no sigui electrònica al 100%. La nostra aposta és que quan a la gestió interna de l'ajuntament funcioni amb paquest informàtics que avui hi ha a l'abast. Fins i tot hauríem d'acabar amb un GIS, des del qual puguis clicar damunt un mapa GEO referenciat per solucionar problemes i enviant incidències.

En aquest sentit, darrerament han posat en marxa el sistema d’avís a través de Whatsapp...
Certament, i funciona molt i molt bé. És impressionant, i la gent és agraïda. Ho plantejava com a proposta de programa, però llavors vam parlar-ho i vam decidir de provar-ho. I la veritat és que estic molt content d’haver-ho posat en marxa, perquè en pocs dies s’han resolt moltes qüestions. 

Finalment, davant d'un possible pacte per a la governabilitat, què seria irrenunciable per CiU?
No crec que estigués disposat a renunciar res. De fet, exceptuant un centre cívic, que és important fer-lo, però que no l’he destacat perquè dependrà d’una recuperació econòmica, la resta de temes no són qüestió de diners, sinó d’esforç i de ser-hi.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Municipals

Municipals // Sant Hilari
Fotografia: L´alcaldable republicà a Sant Hilari, Xavier Prat. / ERC
24/09/2018 15:48

Esquerra Republicana a Sant Hilari es renova i presenta Xavier Prat com cap de llista

En l'acte de presentació va participar-hi Anna Caula, portaveu d’ERC al Parlament, qui va afirmar que “la nova República, el país, comença aquí, als pobles”.
Comentaris (0)
Municipals // Caldes
27/05/2015 07:20

Salvador Balliu (CiU de Caldes): 'La gent ha reconegut la feina que hem realitzat durant aquests quatre anys'

CiU ha obtingut la majoria absoluta del consistori, fet que li permetrà governar amb tranquil·litat durant els propers quatre anys.
Comentaris (0)
Municipals // Arbúcies
Fotografia: L´equip de l´Entesa per Arbúcies en una imatge d´aquesta passada campanya. (EpA)
26/05/2015 06:35

Pere Garriga (Entesa per Arbúcies): 'Estem agraïts perquè la gent ha valorat la feina feta'

El nou equip de l'Entesa té clar l'objectiu: "acabar el que hem començat i engegar noves propostes per posar Arbúcies al lloc que li correspon al segle XXI".
Comentaris (0)
Municipals // Salitja // Sant Dalmai // Vilobí
25/05/2015 10:49

El GMI pren el relleu a CiU a Vilobí

Cens: 2.298 / Vots: 1.720 Nuls: 30 - Blanc: 36 Resultats per...
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar