02/06/2015

Xiulets d’educació

Àdam Bertran

L’educació no només és formal. És a dir, no només és allò que es produeix dins les aules de les nostres escoles i instituts. L’educació és allò que ens configura com a persones i, per tant, és el que ens facilita poder-nos relacionar amb la resta de persones.

Aquest cap de setmana s’ha acusat a les aficions del FC Barcelona i de l’Atlètic de Bilbao de ser poc educats. I tot per haver xiulat un himne, en aquest cas l’espanyol.

Més enllà del motiu de la xiulada, que avançaré que em sembla bé, cal dir que els signes d’identitat de qualsevol poble, nació, país o estat (amb els matisos que ho configuren) no estan en cap cas per sobre de les persones. Els signes d’identitat representen a un col·lectiu. I des del moment en què aquest col·lectiu xiula un d’aquests signes, el problema no és de la gent, sinó d’allò que representa. I això no és un problema d’educació, sinó un problema de visió, de saber fer, de respecte, etc.

Un Estat en decadència no pot fer front als desafiaments dels seus habitants (estarem d’acord en què la xiulada era un desafiament en tota regla) mitjançant la coacció, l’amenaça, la imposició, l’insult, etc. Potser precisament per això és un estat en decadència. Perquè només un estat que es creu amb capacitat i voluntat de sotmetre als seus súbdits, pot no entendre el què passa a peu de carrer.

Això no és una banalitat. Per això molts d’aquí Catalunya i d’allà, Espanya, defensem una república. Perquè la república és la única manera de poder organitzar un estat des de baix, respectant a les persones i fent allò que surt de la voluntat de les persones. Alguna cosa passa quan es xiula un himne, i el menys preocupant és la xiulada en sí. Que un estat perdi el temps en això implica una falta d’objectius, de diagnosi i de saber fer impressionant. És ben bé que potser sí que només estan governant per uns quants... 

I després ho emmascaren dient que és un problema d’educació. Doncs no, senyors. L’educació en aquest país és la que és, gràcies a aquestes mateixes persones que ens diuen que no tenim educació ni respecte. Exigim, precisament per això, un nou model organitzatiu, que se’ns respecti i que siguem nosaltres, els ciutadans, els que puguem escollir – sense conseqüències – si volem xiular o no un himne, penjar o despenjar una bandera, etc.

Només posant la persona al centre de l’activitat governamental aconseguirem ser un país més lliure, més just i més respectuós. I al capdavall... no és això el que defensem? Per un millor país, cal un millor sistema educatiu. És cert, però el problema dels nostres governants no és precisament aquest.

Àdam Bertran
Mestre i psicopedagog
www.adambertran.cat
www.gebre.cat

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar