30/01/2015

La clau social

Àdam Bertran

L’educació és aquell aspecte clau que ens permet progressar individualment però també col·lectivament.

Les polítiques educatives poden anar orientades a una persona concreta, o bé a la societat en general, i això és el que permet de progressar a la societat en el seu conjunt, sense deixar-ne ningú enrere.

Però això té perills i dificultat. Perill de posar marxa fixa i no mirar pel retrovisor. Cal assegurar-se que tothom segueix i això implica anar adaptant l’activitat educativa contínuament per tal de fer-la realment útil. La dificultat es troba en saber trobar l’objectiu on volem arribar. I això no és cap objectiu final, ja que progressivament s’aniran succeint diferents objectius, en funció a les diferents realitats socials que es vagin obrint pas.

Mai no hi haurà ningú que podrà dir que està format al 100%, de la mateixa manera que mai ningú podrà dir que ha trobat la fórmula pedagògica que permet oferir el 100% del coneixement i que a més, serveix a tothom per igual.

Per què? Precisament perquè tothom és diferent, tothom té necessitats diferents i perquè sempre quedaran coses per aprendre. Per educar de la millor manera possible a un infant, hem de saber entendre les seves particularitats. I a partir d’aquí l’educador s’ha de saber adaptar per oferir-li el millor. I el millor per aquest infant potser no és el millor per un altre infant. Aquí està la gràcia de la feina de mestre, i la dificultat per fer-ho és el greu problema del sistema educatiu actual (entre d’altres, lògicament).

Però l’article d’avui pretén parlar de l’educació en l’àmbit més ampli. En clau social. Tota aquella educació que no va dirigida a una persona o una altra específicament, però sí a totes en general.

Des dels municipis hi ha poques competències per a poder iniciar grans mesures en l’àmbit educatiu socialment, tot i així crec que això no ens ha de fer rendir. Des dels municipis hem de marcar les polítiques que s’han d’encarar en el nostre entorn més immediat. Podem donar un plus a allò que ens ve marcat per decrets i lleis.

Es tracta de poder millorar instal·lacions, connectar-les entre elles per facilitar la creació de sinèrgies, vincular-les amb els equipaments esportius i culturals de la ciutat... Es tracta de poder crear una xarxa educativa per les escoles, però també per a tota la gent. Quina pena que els adults ja no puguin entrar a l’escola, o els joves no puguin accedir als equipaments esportius que hi ha a les escoles. Precisament es tracta d’això... posar a disposició de tota la societat tots els recursos de què es disposa, per tal de poder donar un plus com a municipi, un plus com a població.

Així doncs, què es pot fer col·lectivament? Simplement facilitar la comunicació i els recursos per entre tots poder fer créixer més i millor el coneixement. I això, hauria de ser un element bàsic per a l’educació dels infants, però també per a la formació permanent que tan necessària està esdevenint per a garantir un futur pròsper.

Àdam Bertran
Mestre i psicopedagog
www.adambertran.cat
www.gebre.cat

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar