06/10/2015

Comença un nou curs i estrenem nous llibres de text

Àdam Bertran

L’any escolar no és igual que l’any natural. I quan gairebé acabem un 2015 intens –educativament parlant-, comença un curs escolar que promet. Promet perquè és l’any en què la LOMCE es desplega d’una manera més ferotge. És l’any en què el Ministeri, que tot i no tenir competències gaire explicitades, se n’atribueix les que més li convenen per imposar un 25% de castellà a les aules, dilapidant així un sistema d’immersió lingüística que ha estat un èxit en molts sentits i que s’ha quedat curt en molts altres sentits. 

Ara fa unes setmanes que ha començat un nou curs escolar, amb rècord d’alumnes i on destaquen, encara, pràctiques poc pràctiques (sí, dues paraules de tres són les mateixes). La mateixa setmana d'inici del curs vam poder veure com al ple de l’Ajuntament de Girona es defensava una proposta per destinar beques a famílies per a la compra de llibres de text. Una mesura lloable, però que fa tard. Fa tard no per la proposta en sí, sinó perquè fa anys que la tendència educativa és a eliminar els llibres o bé que sigui l’escola qui n’adquireixi els que necessiti per tal de prestar-los als alumnes. Amb això evitem recarregar a les famílies amb una despesa efímera (els llibres duren com a molt un any), i a més estem fent un favor extraordinari al medi ambient.

Us he de dir que jo encara tinc a casa alguns llibres de la meva època d’ESO o Batxillerat. Fins i tot algun de Primària. Potser sóc bastant atípic, però la majoria, acabat el curs i la nostàlgia per acomiadar-sen, els acaba llençant sense escrúpols al contenidor més proper (si hi ha sort, al de paper). No seria molt millor fer propostes que vagin en el sentit de la reutilització d’aquests llibres com s’està fent a la majoria d’instituts i escoles del nostre entorn, gràcies a la feina inestimable de les AFA? Per què no fem mocions de suport a aquestes iniciatives, en lloc d’haver de destinar quantitats desorbitades i totalment arbitràries a continuar amb un sistema que només beneficia a les editores?

El problema no és el preu desorbitat d’aquests llibres de text? El problema no és que cada any se n’han de comprar de nous perquè han canviat una foto respecte l’any anterior? El problema no es troba en la fragmentació del contingut? El problema no es troba en la programació que plantegen i que lliguen de mans i peus a la majoria de professors que no s’atreveixen a obviar el que diu el llibre de text?(normal, amb el que les famílies han pagat... com a mínim utilitzar-los!). Això és l’arrel del problema. I és això que s’ha d’atacar de manera clara i fulminant d’una vegada per totes. Qualsevol altra proposta no deixa de ser pa per avui i fam per demà.

Àdam Bertran  - No hi ha millor llibre de text que un bon mestre
Mestre i psicopedagog
www.adambertran.cat
www.gebre.cat

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar