11/02/2015

Participació ciutadana en govern obert

Xevi López i Cadena

Un govern municipal que promou l’activitat ciutadana afavoreix el dret de la ciutadania a involucrar-se activament en la conformació de les polítiques publiques, i anima a l’Administració a beneficiar-se del coneixement i l’experiència de la ciutadania, és a dir, no es creen estructures tradicionalment jeràrquiques ni es creen inoperatives assemblees, sinó que es teixeix una xarxa entre la ciutadania i l’Administració.

En aquesta línia, no resulta suficient obrir Canals que permetin als ciutadans manifestar-se en relació amb diferents aspectes, sinó un canvi d’actitud en la forma en què les institucions gestionen aquests processos participatius. Per tant, el repte l’hem de definir en escoltar i conversar, sempre amb reciprocitat.

Una materialització evident d’aquesta proposta són els “governs wiki” (wikigov) que ofereixen un model basat en els conceptes de codi obert i wiki i permeten als membres de la comunitat l’accés directe a lleis o altre tipus de regulació permetent la participació directa de la ciutadania en la seva formulació, és a dir, en el procés legislatiu. Es tracta, doncs, d’un procés transparent, en el qual tota deliberació s’estructura en pla d’igualtat. Un exemple real seria el de “regulations.gov”, una realitat que podríem anomenar Wikipedia legislativa.

La col·laboració sorgeix com a contrast a l’autosuficiència i rigidesa dels vells models administratius, la presència de Community managers i especialistes en matèria de 2.0 a l’Administració afavoreix l’inici de dinàmiques de canvi comunicatiu en aquesta línia, no perdem la oportunitat de créixer en transparència i comunicació ja que qui no comunica, avui, és com si no fes res i no ens ho podem permetre.

En definitiva, es tracta de treballar en xarxa, col·laborar lleialment amb diferents actors definint com a principi fonamental, la igualtat. Aconseguir interaccions amb el món privat mercantil, cercant habilitats i experiències i una major flexibilitat. Només cal tenir cal els objectius, escollir adequadament els socis, trobant formules i aprenent a gestionar-les adequadament, tot això requerirà extrema transparència i equilibri de riscos entre les parts, no oblidem que treballem amb els diners de tothom.

A més, cal una triangulació, no podem deixar de banda la societat civil, hem d’apel·lar a la coresponsabilitat de la ciutadania. Per exemple, des de plataformes del govern municipal on aquest inviti a innovar i posar en disposició de la comunitat el resultat d’aquestes innovacions i promovent processos com el “crowdsourcing”, és a dir, la subcontractació social de l’Administració respecte la societat civil.

El govern obert és una condició necessària però no suficient per un bon govern municipal. Com més obrim les portes de l’ajuntament, més augmentarà la confiança de la ciutadania i, al seu torn la legitimitat de l’Administració es veurà reforçada exponencialment. Serem capaços d’obtenir beneficis lligats a la intel·ligència col·laborativa, millors resultats a un cost menor. Els implicats compliran millor amb els seus deures, per què participant la gent comprèn i, comprenent, els nivells de compliment són més alts.

La necessitat de transparència i bon govern són una demanda explícita de la ciutadania i no hem de perdre ni un minut en posar fil a l’agulla, de moment el govern de la Generalitat ens ha dotat d’una legislació ambiciosa, almenys més que l’espanyola, no desaprofitem la ocasió per dotar els ajuntaments catalans de professionals que obrin els governs a la ciutadania i dotem-nos de precedents d’èxits per estendre el model arreu del país.

Xevi López i Cadena
@xevilopez

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar