11/01/2016

Or, encens i mirra. Química a l’Epifania

Pep Anton Vieta

(Article publicat a la revista RECVLL de Blanes)

Van entrar a la casa, veieren el nen amb Maria, la seva mare, es prostraren a
terra i el van adorar. Després van obrir les seves arquetes i li oferiren presents: or, encens i mirra.


Mateu és l’únic evangelista que ens parla d’aquesta visita tan especial (Mt 2:11) que tingué lloc fa un parell de mil·lennis. Els blanencs i blanenques la tenim ben present, ja que, tal i com fem any rere any, l’acabem de reviure a la nostra vila.

Al llarg de l’Advent, a les nostres llars, els tres savis d’Orient avancen -poc a poc- cap a una pobre establia. Ho fan amb reial paciència sobre petits camells de terrissa, entre arbres de bruc, tot trepitjant la fresca molsa nascuda prop de l’ermita del Vilar. Són Melcior, Gaspar i Baltasar, cadascú amb una arqueta sota el braç. Or, encens i mirra, són els tres presents que li oferiren al fill de Josep i Maria. Aquella adoració simbolitzà el reconeixement d’un naixement gens vulgar. Un naixement que, per l’extremada senzillesa amb la qual va tenir lloc no deixà d’ésser meravellosament diví.

Tots plegats coneixem bé aquesta història mil·lenària, però podem dir el mateix de la naturalesa de les substàncies que els mags portaren al nen Jesús? Ajudem-nos de la química, del seu estudi i anàlisi de la matèria, per tal de descobrir els tres presents més famosos de la història.

L’or és un element químic, a diferència de l’encens i la mirra, que són substàncies químicament més complexes, ambdues d’origen vegetal. Com tots els elements coneguts (actualment, prop de 118), trobem l’or a la taula periòdica dels elements, representat amb el símbol Au, situat entre altres metalls nobles, com la plata (Ag) o el platí (Pt). Aquests metalls reben el títol de nobles per la seva alta inalterabilitat. Tots ells presenten una molt baixa reactivitat (passa el mateix amb els gasos nobles, entre els quals trobem l’heli), de manera que no tenen tendència a combinar-se amb altres àtoms. L’or, especialment, és molt inert. Precisament, per aquest motiu el trobem a la natura en la seva forma elemental i no formant part de molècules com passa amb la majoria dels elements. Per exemple, l’or no és oxidat per l’oxigen de l’aire, a diferència del ferro. A més a a més, l’or és un metall que té color (el coure n’és una altra excepció), fet que proporciona un aspecte bell a la seva superfície. Una altra de les seves interessants propietats és la seva ductilitat i mal·leabilitat (és a dir, és tou, fàcilment deformable), de manera que es pot treballar. Aquestes propietats han fet de l’or un metall preuat al llarg de la història (els alquimistes de l’Edat Mitjana, per exemple, perseguien la -impossible amb els seus mètodes- transmutació dels metalls vulgars a or) i ha estat emprat en joieria i en l’encunyació de monedes. Als Jocs Olímpics, la medalla d’or s’entrega al millor atleta. Fins i tot al món del futbol, el més gran reconeixement és la “Pilota d’or”, la qual va ésser entregada fa pocs dies al jugador barcelonista Leo Messi. Actualment, aquest metall encara és el més valorat.

L’encens i la mirra, gomes de resina d’origen vegetal, són preuats per la seva atractiva fragància. La primera d’elles, i més coneguda pel seu ús en eucaristies i a nivell domèstic, és una goma resinosa que s’obté de plantes arbustives del gènere Boswellia, que creixen en zones àrides de la Península Aràbiga, la costa oriental d’Àfrica i l’Índia. Pel que fa a la mirra, el més desconegut dels tres tresors, també és una resina aromàtica que s’extreu, en aquest cas, d’arbres del gènere Commiphora, que creix en sols eixuts i pedregosos de les mateixes zones abans esmentades. Per la fragància que desprèn, la mirra era utilitzada per embalsamar cossos.

Analitzant les propietats químiques de l’or, així com la naturalesa i aplicacions de l’encens i la mirra, entenem el simbolisme dels tres presents oferts al nen Jesús. Amb l’or li volgueren dir: “tu ets Rei”, amb l’encens: “tu ets Déu” i amb la mirra: “però tu també ets Home i com a tal patiràs i moriràs”.

Aquesta fou l’elecció dels savis d’Orient per a retre homenatge a qui seria el personatge més important de la història de la humanitat. Aquesta és la ciència dels tres presents que li oferiren.

Pep Anton Vieta
Químic
pepquimic.wordpress.com

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar