27/01/2016

Reptes de l'educació pel Nou País

Àdam Bertran

I ara que tenim un nou govern, encarat a sobreviure en el ‘mentrestant’ i conduir el país fins a la consecució d’un ‘nou estat’, la Conselleria d’Ensenyament no queda al marge de polèmiques ni de grans patates calentes que s’hauran d’entomar ja des del primer dia.

El cert és que la llei LOMQE centrarà gran part dels titulars. Si fins ara no s’ha fet un desafiament gaire pràctic (sí verbal), els propers mesos hauran de ser decisius per saber com la nova Consellera pensa encarar aquest assumpte. Esperem fermesa i determinació. El Nou País que se’ns acosta no pot permetre’s una destrucció tàcita del sistema educatiu mesos abans de la consecució del ‘Nou Estat’.

Una deriva de la LOMQE, amb la determinació del govern espanyol i la picada d’ullet de pràcticament tota l’oposició (PSOE, C’s, Podemos, CC...), volen eliminar la nosa que els fa el català a l’escola. Això serà un tema feixuc que més enllà del que determinin les lleis o els ministres de torn, des de la Conselleria s’ha de donar una cobertura real a tots els mestres i professors a l’hora de desobeir aquesta llei. Sóc mestre i és evident que desobeiré. Ja em vindran a buscar si volen. Però cal que la Conselleria d’Ensenyament trobi la manera de poder donar un recolzament legal a la quantitat de milers de persones que desobeiran lleis injustes.

Però aquests no són els únics problemes.
 
  • La poca transferència del sistema educatiu amb el sistema universitari. Cal afrontar-ho. 
  • Els pocs recursos de les escoles. Cal afrontar-ho. 
  • La manca de personal. Cal afrontar-ho. Vetllar per l’escola inclusiva. Cal afrontar-ho. 
  • Conscienciar-nos que moltes vegades des de les escoles ens conformem amb unes intervencions bastant mediocres. Enfocant-nos més en nosaltres que ens infants. Cal afrontar-ho.
  • Cal afrontar que la formació de mestres és en molts casos poc aprofitada i caldria replantejar-ne l’estructura. Cal afrontar-ho.

Cal afrontar tantes i tantes coses, que la persona responsable de la conselleria hauria de poder escoltar els diferents col·lectius. Escoltar-los sense condicionants. Escoltar-los amb sinceritat i poder arribar a grans consensos. Consensos com amb la LEC que, tot i ser molt millorables, marcaven un full de ruta de grans bases polítiques. Això i només això és el que pot donar esperança a un sistema amb poques alegries més enllà que l’intentar sobreviure en el seu dia a dia. Però jo, amb sobreviure, no em conformaré mai.

Àdam Bertran  - Repensant l'educació
Mestre i psicopedagog
www.adambertran.cat
www.gebre.cat

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar