18/01/2015

El pelegrí de Tossa

Joan Carreres i Péra

Complim el vot fa cinc centúries

i el compliran els nostres fills

De la “Cançó dels Pelegrins” de Manuel Vilà

 

L’anada del Pare Pelegrí a Santa Coloma, cada vint de gener, té com a objectiu arribar a l’ermita de Sant Sebastià, a complir una vella prometença. Es tracta d’un fet plenament religiós; el vot del poble és la manifestació externa d’una actitud interior de fe i acció de gràcies. D’aquí la seva actualitat permanent. Així ho entén el poble de Tossa i així ho ha entès sempre el poble de Santa Coloma. I és de desitjar que ho entenguin també els nombrosos acompanyants del Pare Pelegrí.

 

Aquest any Sant Sebastià s’escau en dimarts i es preveu un seguici d’un miler de persones. Des de la Missa del Cantar que té lloc a les set del matí -a l’església parroquial de Tossa- fins a l’arribada a l’ermita de Sant Sebastià de Santa Coloma, el Pare Pelegrí no s’atura enlloc; menja frugalment al descampat i no parla amb ningú.

 

Només trenca el silenci en formar-se a Terra Negra el gruix de la comitiva; després de beneir els acompanyants amb el senyal de la creu -i resar tres parenostres-, els convida a seguir-lo en el seu camí, si no és amb la pregària, almenys amb un silenci respectuós.

 

En travessar el pont del Molí de la Selva, els acompanyants reben la insígnia de pelegrins i una estampa de Sant Sebastia en la qual, amb el títol “El vot del poble de Tossa”, es recorda que “el vot és: prometença, devoció, oració, silenci, sacrifici, pelegrinatge, testimoni de fe, i no és cap festa”. D’aquí la seva eterna joventut.

Joan Carreras i Péra
Rector de Tossa de Mar

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar