Tradicions // Santa Coloma
Fotografia: Els visitants podran descobrir tots els secrets sobre les plantes. / Xavier Roca-TS
29/04/2017 07:02

El Mercat de les Herbes de la Ratafia obrirà la temporada ratafiaire els dies 6 i 7 de maig a Santa Coloma

​El programa d'aquesta quarta edició inclourà el 64è Concurs i Exposició de Flors, xerrades, tallers i activitats adreçades a tots els públics.

Redacció

La temporada ratafiaire es posa en marxa el proper cap de setmana, 6 i 7 de maig, a Santa Coloma de Farners amb la quarta edició del Mercat de les Herbes de la Ratafia, que tindrà lloc dissabte i diumenge a l’entorn de la plaça Farners i a d’altres indrets de la capital de la Selva. Hi haurà mercat d’herbes i concerts a la plaça de Farners, tallers i activitats a Les Mesures, conferències a la Casa de la Paraula, sortides de coneixença de les herbes, etc. El Mercat de les Herbes de la Ratafia, que obrirà les seves portes dissabte a 2/4 de 10 del matí, és organitzat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, la Comissió de Flors, la Confraria de la Ratafia i l’Associació de Comerciants.

La plaça Farners serà l’escenari del mercat de les herbes, on els visitants podran trobar-hi herbes i productes de proximitat, planta viva, planta seca, flors, etc. Al voltant d’aquesta activitat central, se n’han programat més d’una trentena que s’adrecen a tots els públics i que estan relacionades amb les herbes i flors i amb la ratafia. “El Mercat de les Herbes és una oportunitat per sentir i festejar la primavera i alhora per prendre consciència del nostre entorn, del que ens fa sentir feliços. Per aquest motiu trobarem un bon assortit d'activitats per a totes les edats,  vivencials, participatives i festives, combinades amb activitats formatives i de caire més pedagògic”, assegura Xavi Amat, secretari de la Confraria de la Ratafia, que afegeix que les entitats organitzadores del Mercat proposen activitats “perquè la gent pugui viure intensament la primavera i prendre consciència d’aquesta en relació amb la salut i la tradició remeiera, coincidint amb l’inici de la temporada per recollir les herbes amb les quals elaborar la ratafia”.

Tallers i conferències
Un dels moments més destacats de dissabte arribarà a les 5 de la tarda a la Casa de la Paraula amb el taller gratuït de licoreria creativa “Farem una ratafia de primavera”, que anirà a càrrec de l’enginyer agrònom i enòleg, Joan Carbó (Celler de Can Roca). Diumenge a les 4 de la tarda hi haurà una sortida al Parc de Sant Salvador per conèixer la vegetació ruderal i recol·lectar vegetació comestible, a càrrec de Marc Talavera i el col·lectiu Eixarcolant al parc de Sant Salvador, i posteriorment, a les 6 de la tarda, una xerrada i tast d’herbes silvestres a la Casa de la Paraula, moment en què es classificaran les herbes recol·lectades i se n’explicaran les propietats, com cultivar-les, com recol·lectar-les i com es poden utilitzar a la cuina. Hi haurà també un taller de cuina amb herbes silvestres (diumenge a 2/4 d’1 del migdia) a càrrec de Santi Soto i el Vergel de las Hadas, en què es podran tastar els plats cuinats. I, també per diumenge, hi ha organitzat un dinar popular de cuina silvestre, un àpat saludable amb sabors de natura salvatge, a les Mesures de la plaça Farners.

Pel que fa a conferències, Eva Moré del Grup de Plantes Aromàtiques i Medicinals del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, impartirà dissabte a 2/4 de 12 del migdia, una xerrada de “Bones pràctiques en la recol·lecció de les plantes” a la Casa de la Paraula; i diumenge a les 11 del matí el metge naturista Xavier Uriarte n’hi oferirà una altra sobre “Els 4 elements de la natura, l’autogestió en salut i els nostres remeis casolans”.

Activitats per als infants
S’han programat diverses activitats adreçades als infants com ara una sortida al Parc de Sant Salvador per conèixer les herbes de la ratafia (dissabte a les 10 del matí), la segona Ruixada de les Essències amb la Confraria Jove (dissabte a 2/4 de 5 de la tarda) i una parada d’herbes dels Petits Confrares (diumenge a les 10 del matí), entre d’altres. A més a més, dissabte se celebrarà durant tot el dia (fins les 7 de la tarda) la tercera edició del Rejuga, el mercat infantil de venda i intercanvi de joguines de segona mà que organitza l’Associació de Comerciants de Santa Coloma de Farners a l’entorn de l’església parroquial. Diumenge al matí es farà un taller d’il·lustració d’un breu conte sobre la primavera, a càrrec de Lucia Soto, a la plaça Farners; i a la tarda hi haurà una passejada amb patinets engalanats amb herbes, pels carrers del centre, i animació infantil amb el grup Atrapasomnis i xocolatada aromatitzada amb menta, a la plaça Farners.

La programació del 4t Mercat de les Herbes de la Ratafia es completa amb la presentació de l’edició limitada de la millor ratafia local 2016, amb el seu autor, Lluís Piera, i el mestre ratafiaire Xavier Codina, que tindrà lloc a la Casa de la Paraula el dissabte a ¾ de 5 de la tarda; i el concert de presentació dels temes que formaran part del primer disc de Lakaste, grup guanyador del concurs Sona 9 2016, el dissabte a 2/4 de 9 del vespre a la plaça Farners; entre moltes altres activitats.

64è Concurs i Exposició de Flors
Considerat un dels més antics de Catalunya, el dissabte i diumenge tindrà lloc el 64è Concurs i Exposició de Flors a l’església de Sant Sebastià. El concurs, que organitza l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, té com a objectiu promoure l’ornamentació floral i exposar les flors i plantes que els veïns de la ciutat tenen als seus domicilis. Hi haurà premis al millor ram de flors, al millor ram silvestre, a la millor rosa, al millor cactus, a la millor planta interior, al millor test en flor, a la millor azalea, a la millor orquídia, al millor bonsai i al millor gerani. Els premis, una planta i un llibre relacionat amb Santa Coloma, es lliuraran el diumenge a 2/4 de 2 del migdia a la mateixa església.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Vidreres
Fotografia: Els aspirants d´aquest any a hereu i pubilla de Vidreres. / Ajuntament
21/08/2018 09:42

Vidreres obre una votació a internet per triar la pubilla i l’hereu 2018

Amb aquest mètode es vol incentivar que hi hagi més participació en les votacions alhora que facilitar que el procediment sigui més objectiu i transparent.
Comentaris (0)
Tradicions // Caldes
Fotografia: El correfoc, una de les activitats de la passada Festa Major caldenca. / Ajuntament
14/08/2018 07:12

Bon balanç de la Festa Major de Caldes d’enguany

Les novetats d'enguany, com el concert de la Salseta del Poble Sec, la Festa Holi o el Karaoke, han estat algunes de les activitats més multitudinàries.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: El cuiner Nathan, de Masterchef, el dissabte al Happy Food Trucks. / Ajuntament
10/08/2018 08:10

El Happy Food Trucks Tour de Blanes rep un 15% més de visitants respecte l'edició anterior

La població va acollir el passat cap de setmana la 2a edició de l'esdeveniment, amb música, cuina d'arreu del món i altres al·licients, com un Showcooking amb Nathan, de 'Masterchef'.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: Part del recorregut de la fira d´atraccions blanenca. / Ajuntament
31/07/2018 08:00

La fira d'atraccions de Blanes allargarà la seva estada fins el 5 d'agost per compensar els dies de pluja

Tots els grups polítics municipals han recolzat unànimement la petició del Gremi de Firaires que, a banda de pagar per l'estada, farà un "Dia del Nen" el dijous 2 d'agost, amb els tiquets al 50%.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar