Societat // Comarca
Fotografia: La sessió plenària celebrada ahir dimarts a l´ens provincial. / Diputació
22/11/2017 07:34

​La Diputació aprova un pressupost de 132,9 milions d’euros, 9,4 milions més elevat que l'anterior

La principal línia de subvenció de la Diputació a les entitats locals, el Fons de Cooperació Econòmica i Local, augmentarà fins a 18,3 milions anuals en els exercicis de 2018 i 2019.

Redacció

El Ple de la Diputació de Girona va aprovar ahir dimarts el pressupost de la corporació per a l’exercici 2018, que serà de 132,9 milions d’euros, 9,4 milions més elevat que l’anterior. Pere Vila, president de la institució, va destacar que “les principals protagonistes del pressupost continuen sent les entitats locals de les comarques gironines, que són destinatàries del 51 % de les subvencions i transferències”. També va remarcar que la principal línia de subvenció de la Diputació de Girona a les entitats locals, el Fons de Cooperació Econòmica i Local, augmentarà fins a 18,3 milions anuals en els exercicis de 2018 i 2019.

Tant el president de la Diputació com el vicepresident primer, Miquel Noguer, van explicar també que l’increment pressupostari permetrà a la corporació ampliar el compromís social, el desenvolupament econòmic i les inversions territorials. Aquest pressupost va ser aprovat amb el suport del PDeCAT, ERC, PSC i IdS, i la CUP hi va votar en contra.

Àmbit social
Dipsalut continua sent l’organisme autònom amb més atribució pressupostària, i experimenta un augment d’1 milió d’euros (de manera que assoleix un total de 13,1 milions d’euros), que repercutiran especial en les polítiques d’habitatge i els serveis socials municipals. Així mateix, el pressupost general de la Diputació augmenta l’aportació a les llars d’infants, que serà de 5,3 milions d’euros.

Desenvolupament econòmic
Una de les principals línies de subvencions previstes per a aquest exercici és la destinada al foment de la promoció econòmica, amb una dotació d’1,2 milions d’euros. Aquesta quantitat es complementa amb iniciatives pròpies de la corporació en el marc de la promoció econòmica i el foment de l’emprenedoria, com és el cas del DIPLAB.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona continua el seu creixement, amb una previsió d’augment d’un 8,9 %, i assoleix un pressupost total de 6,7 milions d’euros. Aquesta dotació pressupostària ha de permetre la tasca de promoció territorial, no només des de la vessant turística estacional, sinó també consolidant la promoció de productes i productors arrelats al territori, de la mà d’iniciatives com la marca Girona Excel·lent.

Inversió i foment 
Augmenta 3 milions d’euros l’aportació a la Xarxa Viària de la Diputació. Es tracta d’una assignació que, des del 2015, ha passat d’1 a 4 milions d’euros. Així mateix, també creix el pressupost de l’organisme autònom Xarxa Local de Municipis de la Diputació de Girona (XALOC), que augmenta un 27 % (assoleix un total de 6,3 milions d’euros). 

Disminució del deute
El deute de la institució era del 83 % l’any 2012, i en l’exercici de 2017 s’ha situat en el 13 %. La previsió és que el percentatge disminueixi també en l’exercici de 2018 i se situï en el 8 %.

Ple ordinari: «Declaració institucional per la llibertat dels presos polítics»
Abans de la celebració del ple extraordinari d’aprovació del pressupost va tenir lloc el ple ordinari corresponent al mes de novembre, en què tots els grups polítics van votar a favor d’una "Declaració institucional per la llibertat dels presos polítics". 

La declaració rebutja "l’escalada repressiva dels darrers mesos i exigeix l’excarceració immediata de tots els presos polítics que ho són malgrat haver actuat sempre pacíficament i democràtica, d’acord amb el mandat sorgit de les urnes”. El text considera com a govern legítim de la Generalitat de Catalunya l’encapçalat pel president Carles Puigdemont i pel vicepresident Oriol Junqueras. També expressa el ple suport a la Mesa i al Parlament de Catalunya, que “s’han vist desposseïts de les seves competències per l’aplicació indigna de l’article 155 de la CE”.

La declaració exigeix també la fi de la “judicialització de la política catalana”, i condemna “l’arbitrarietat i l’ús partidista amb què s’estan aplicant les lleis, tot pervertint la separació de poders que qualsevol estat de dret digne ha de garantir”. Així mateix, insta la Unió Europea i la resta d’institucions internacionals a exercir una mediació política que faciliti el diàleg i la cerca d’una solució política, i exigeix l’aixecament immediat de l’aplicació de l’article 155 de la CE.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Societat

Societat // Comarca
Fotografia: Visita a la nova maquinària i contenidors de NORA que es va fer el juny passat. / CComarcal
16/10/2018 08:52

NORA, l'empresa de gestió de residus de la Selva, inicia el camí per convertir-se en 100% pública

El soci privat, CESPA SA del grup Ferrovial, ha manifestat la seva voluntat de sortir de l’empresa, i ara els socis públics han devalorar les condicions i el calendari.
Comentaris (0)
Societat // Comarca
Fotografia: Participants en una campanya d´aquest tipus a Vilobí. / Tribuna Selvatana
24/09/2018 15:27

Nova campanya d'identificació i cens d'animals de companyia a diversos municipis de la Selva

És impulsada pel Consell Comarcal i es duu a terme als municipis de Caldes de Malavella, Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu i Vilobí d’Onyar.
Comentaris (0)
Societat // Santa Coloma
Fotografia: Els treballs han començat aquesta setmana. / David Rueda-Ajuntament
06/09/2018 17:19

Treballs de dragat de la resclosa del parc de Sant Salvador de Santa Coloma per recuperar els gorgs

Amb aquesta actuació es promourà la permanència de l’aigua en els gorgs que s’hi formen, oferint un hàbitat i refugi per als peixos de la riera, especialment en episodis de sequera.
Comentaris (0)
Societat // Lloret
Fotografia: Els directius de ElTenedor als jardins de Santa Clotilde. / Ajuntament
05/09/2018 17:14

130 directius de ElTenedor es reuneixen a Lloret en la seva convenció anual

ElTenedor és l’empresa líder en la reserva en línia de restaurants a Europa amb una oferta de més de 50.000 establiments.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar