Tradicions // Blanes
Fotografia: Els espectaculars focs de Blanes. / Joaquim Llorens-Ajuntament
01/03/2018 06:34

Blanes ampliarà el Concurs de Focs d'Artifici fins als sis dies i es farà de dissabte a dijous: del 21 al 26 de juliol

L'Ajuntament allargarà una nit més de focs després que ha negociat el seu finançament amb el Gremi de Firaries i la Comissió Tècnica de Focs ha dictaminat favorablement.

Redacció

En la reunió convocada amb caràcter d'urgència el passat dimarts amb la Comissió Tècnica del Concurs de Focs d'Artifici, els seus membres van dictaminar favorablement a la nova proposta presentada per l'alcalde de Blanes i regidor de Cultura i Festes, Mario Ros, qui també presideix la comissió. La novetat consisteix en què el 48è Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava d'aquest 2018 allargui una nit més els espectacles pirotècnics. 

D'aquesta manera, enguany hi haurà un total de sis dies de focs: des del dissabte 21 de juliol fins el dijous 26 de juliol, el dia central de la Festa Major perquè és quan se celebra Santa Anna, patrona de la vila. Amb aquesta ampliació, el certamen pirotècnic recupera la situació en què es va trobar del 2008 al 2011, així com en l'edició del 1998, quan ja va tenir una duració de sis dies. 

Col·laboració econòmica del Gremi de Firaires 
Poder ampliar el nombre de dies serà possible gràcies a l'aportació econòmica que farà el Gremi de Firaires de Catalunya, que al 2016 ja va finançar que es pogués passar dels 4 dies que es feia fins llavors, allargant-ho fins als 5 dies. Ara es farà càrrec dels costos del que significarà disparar el 6è dia. El col·lectiu de firaires finançarà la quantitat econòmica que es paga a les empreses pirotècniques per un dia d'actuació: 19.000 €. 

Per la seva banda, l'Ajuntament de Blanes afrontarà els costos afegits que suposarà allargar un dia més el concurs. Es tracta de despeses logístiques, de neteja, de seguretat i altres ingredients que són indispensables no tan sols perquè el Concurs Internacional de Focs d'Artifici continuï mantenint el seu prestigi internacional, sinó també perquè tant blanencs com visitants no vegin afectat el seu dia a dia i la seva seguretat pel fet d'allargar un dia més el festival. 

L'acord a què s'ha arribat amb el Gremi de Firaires de Catalunya es va tancar tot just aquest passat dimarts al migdia, en el decurs d'una reunió encapçalada per Mario Ros. La mateixa nit l'alcalde ho va comunicar a la Comissió Tècnica del Concurs que presideix ell mateix, explicant alhora altres detalls de la negociació que va comptar amb la presència de l'Interventor Municipal, així com de tècnics de les dues àrees relacionades: Cultura i Festes i Promoció de la Ciutat. 

Durant la trobada amb els firaires, l'alcalde també els va demanar que s'augmentés el nombre de tiquets que cada any es reparteixen entre els escolars i els usuaris dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Blanes. Aquest 2018 es lliuraran 12.000 tiquets, mentre que l'any passat van ser un total de 8.000: 5.000 tiquets pels escolars i 3.000 tiquets gestionats per Serveis Socials. 

Per últim, un altre aspecte de la negociació que s'ha tingut en compte és que, a canvi, l'Ajuntament de Blanes autoritzarà a què les atraccions allarguin cada dia el seu horari mitja hora més que fins ara, però mantenint el mateix nombre de dies que ja estava previst que les parades estiguessin instal·lades: del 13 al 26 de juliol. L'única excepció que s'acceptarà és que la fira del Passeig de Mar s'allargui tres dies més: del divendres al diumenge, si bé aquest extrem no està tancat. 

Petició majoritària perquè el Concurs de Focs inclogués el dissabte 
El compromís a què ha arribat el Gremi de Firaires de Catalunya es deu a què des d'aquest col·lectiu es va traslladar al consistori la preocupació que els havia suposat haver-se assabentat que aquest 2018 no hi hauria cap dia del Concurs de Focs que coincidís en dissabte. Inicialment la decisió que s'havia pres seguint el dictamen de la Comissió Tècnica era que el festival pirotècnic se celebrés del 23 al 27 de juliol, és a dir: de dilluns a divendres. 

Aviat van alçar-se diverses veus crítiques amb aquest calendari des de diferents sectors, principalment expressades a través de les xarxes socials per particulars, així com propietaris de negocis de diversos sectors. A la vista d'aquesta situació, l'alcalde va decidir exposar-ho a la Junta de Portaveus, on participen representants de totes les forces polítiques amb representació municipal. 

Durant la reunió política, el dictamen unànime de tots els partits va ser que calia replantejar el calendari del Concurs de Focs d'Artifici d'enguany perquè inclogués un dissabte. Durant el ple celebrat dijous de la setmana passada la qüestió va tornar a sorgir, i va ser llavors quan l'alcalde va avançar públicament que ja havia convocat diverses reunions per tractar-ho amb els principals col·lectius implicats. 

Reunions amb Sectors Econòmics i el Consell Local de Joventut 
Va ser així com dilluns a la tarda l'alcalde es va reunir d'una banda amb representants dels principals sectors econòmics afectats –Comerciants, Allotjaments, Hostaleria i Restauració- i de l'altra amb el Consell Local de la Joventut de Blanes, que s'encarreguen d'organitzar el Festival de Música Jove a la platja, l'Ensorra't. Durant la primera reunió, els representants dels sectors econòmics van expressar de manera gairebé unànime que consideraven imprescindible que el concurs de focs inclogués un dissabte. 

En aquest darrer sentit, des de l'Associació de Botiguers de Blanes Centre (ABBC) es van aportar dades econòmiques. Segons el president de l'ABBC, Lluís Pascual, un dissabte que culmina amb un dels dies de focs representa pels comerciants poder fer entre un 30% i un 40% més de vendes en relació a un dissabte del mes de juliol que no inclou aquest atractiu afegit. 

Els representants dels bars i cafeteries van assenyalar que un dissabte de focs és quan es fa millor calaix en relació als altres dies, i en canvi des dels restaurants es va afirmar que les nits dels dissabtes d'estiu ja es treballa prou bé, hi hagi o no hi hagi focs. Per últim, des del sector d'allotjaments es va coincidir en explicar que en general els dissabtes és quan tenen més col·lapse, ja que hi ha els canvis de clients setmanals, i potser per aquest motiu l'enrenou del concurs no els afavoria. 

Ara bé, malgrat aquests matisos, tots els representants van coincidir en afirmar que el què es buscava al demanar a l'Ajuntament de Blanes que s'inclogués la jornada del dissabte era el benefici del poble. Una altra qüestió que va sorgir durant la reunió va ser que, prescindint del fet que beneficiés o no als sectors econòmics, també s'havia de pensar en els blanencs i blanenques, que es perdrien l'oportunitat de tenir convidats de fora de la vila si no coincidia en cap de setmana. 

Per últim, els membres del Consell Local de la Joventut van expressar a l'alcalde de Blanes i regidor de Cultura i Festes la necessitat que l'Ensorra't coincidís amb un dissabte en què hi hagi concurs de focs. En aquest sentit, van remarcar que el calaix que es fa els dissabtes és sempre superior que no pas els altres dies. 

Evolució del nombre de dies del concurs durant 48 anys 
El nombre de dies que s'ha allargat el Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava que se celebra a Blanes ha anat variant força al llarg del temps des que es va posar en marxa per primera vegada l'any 1971. Al llarg de les consecutives edicions amb què ha anat comptant, el nombre màxim ha estat de 7 dies, i el mínim de 3. 
 
Anys
Principals Canvis Nº de Dies
1971
1a edició: 3 dies de focs
1983
Es passa de 3 a 4 dies de focs
1988
Es passa de 4 a 3 dies de focs
1995
Es passa de 3 a 5 dies de focs
1998
Es passa de 5 a 6 dies de focs
1999
Es passa de 6 a 7 dies de focs
2008
Es passa de 7 a 6 dies de focs
2012
Es passa de 6 a 4 dies de focs
2016
Es passa de 4 a 5 dies de focs
2018
Es passa de 5 a 6 dies de focs
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Vidreres
Fotografia: Els aspirants d´aquest any a hereu i pubilla de Vidreres. / Ajuntament
21/08/2018 09:42

Vidreres obre una votació a internet per triar la pubilla i l’hereu 2018

Amb aquest mètode es vol incentivar que hi hagi més participació en les votacions alhora que facilitar que el procediment sigui més objectiu i transparent.
Comentaris (0)
Tradicions // Caldes
Fotografia: El correfoc, una de les activitats de la passada Festa Major caldenca. / Ajuntament
14/08/2018 07:12

Bon balanç de la Festa Major de Caldes d’enguany

Les novetats d'enguany, com el concert de la Salseta del Poble Sec, la Festa Holi o el Karaoke, han estat algunes de les activitats més multitudinàries.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: El cuiner Nathan, de Masterchef, el dissabte al Happy Food Trucks. / Ajuntament
10/08/2018 08:10

El Happy Food Trucks Tour de Blanes rep un 15% més de visitants respecte l'edició anterior

La població va acollir el passat cap de setmana la 2a edició de l'esdeveniment, amb música, cuina d'arreu del món i altres al·licients, com un Showcooking amb Nathan, de 'Masterchef'.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: Part del recorregut de la fira d´atraccions blanenca. / Ajuntament
31/07/2018 08:00

La fira d'atraccions de Blanes allargarà la seva estada fins el 5 d'agost per compensar els dies de pluja

Tots els grups polítics municipals han recolzat unànimement la petició del Gremi de Firaires que, a banda de pagar per l'estada, farà un "Dia del Nen" el dijous 2 d'agost, amb els tiquets al 50%.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar