10/03/2018

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Fra Valentí Serra de Manresa

Després d’haver-vos presentat dues de les herbes remeieres de més tradició dins dels convents --el marduix i la sàlvia--, en aquest tercer article us vull parlar del  Romaní (llat.: Rosmarinus officinalis; cast., Romero) que, segons una descripció aportada l’any 1751 per fra Jacint de Sarrià, diu que “Lo romaní, és calent y sech. És molt bo contra la tos de cadarns forts. Lo fum del romaní preserva la casa de corruptela y purifica los ayres; és molt bo contra la pesta y fa fugir les serps” (BHC, De algunas herbas, f. 162). És a dir que aquesta planta, tan comuna a casa nostra, gaudeix de les propietats esmentades, essent especialment útil per a estovar la tos intensa. A més, el romaní és planta officinal “de fullas estretas y flors blavas. És aromàtica y molt útil y medicinal”, car entra en molts dels preparats farmacèutics. 

En la tradició mèdica dels seguidors de Sant Francesc d’Assís († 1226) hi ha una constant utilització del romaní en l’elaboració dels bàlsams de caràcter antiinflamatori com aquell famós bàlsam dit de Sant Diego, atribuït a Sant Dídac d’Alcalà (†1463), framenor taumaturg que aplicà les arts curatives dels frares als estaments més pobres de la societat hispana. 

La utilització del romaní era també imprescindible per a una correcta elaboració de la Ratafia  astringent dels frares i, tingudes en compte les propietats expectorants i antiinflamatòries del romaní, els antics caputxins solien dir a guisa de dita: “Lo esperit del romaní, lo dolor prest fa fugir” i, també, “oli de romaní, remei beneït”. A l’article vinent tractaré, si Déu vol,  propòsit de la ruda i les seves propietats remeieres.

Fra Valentí Serra de Manresa
Arxiver dels caputxins

Si en voleu saber més, doneu un esguard a les seccions “Remeis de l’Ermità” i “Guisats del Frare” a la web www.calendariermita.cat

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar