Cultura // Blanes
Fotografia: Els guanyador de l´edició amb el president del jurat, Vicenç Villatoro. / Aitor Roger-Ajuntament
12/03/2018 07:12

Carles Puigdemont i Lluís Puig participen en vídeo a la 54a edició dels Premis Recvll de Blanes

El jurat, presidit per Vicenç Villatoro, declara desert el premi de Conte Infantil Joan Petit, i premia dos autors tarragonins i tres de comarques barcelonines en les cinc categories restants.

Redacció

Des que es va fer la primera convocatòria dels Premis Recvll el desembre del 1964, l'objectiu dels organitzadors, la revista homònima Recvll, va ser promoure els valors de la llengua i la cultura catalana perquè no acabessin desapareixent sota la repressió de la dictadura. La fita s'ha mantingut en el temps però, especialment ara, consideren més necessari que mai no oblidar-ho.

Per això, després que els premis han superat la cinquantena, i camí de complir el primer segle de vida de la revista, la flama va prendre més vida ahir coincidint amb la 54a Festa dels Premis Recvll celebrada a Blanes. Excepcionalment, es va poder comptar amb dues aportacions carregades de significat: el president de la Generalitat i el conseller de Cultura cessats pel govern de Madrid i ara a Brussel·les, però reconeguts des de Recvll com a membres de l'únic govern legítim.

Aquest va ser un dels principals punts d'inflexió de la primera part de l'acte allotjat al Teatre de Blanes, amb els parlaments de benvinguda on es van incloure les intervencions en vídeo de Carles Puigdemont i Lluís Puig davant la sorpresa del públic assistent, que no n'estava assabentat. El complement perfecte va ser l'actuació de l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, que va tancar l'acte amb una emotiva interpretació de La Flama de la Sardana, amb música de Tomàs Gil. 

La llengua i la cultura catalana, més reivindicades que mai als Recvll 
Les intervencions de Puigdemont i Puig va reconèixer i agrair l'esforç dels organitzadors dels guardons, encoratjant-los a seguir endavant. Puigdemont va remarcar: "És un premi que s'ha mantingut malgrat les dificultats i que ha estat possible gràcies a una colla de gent que l'ha permès mantenir al llarg del temps (...) Un país és la seva cultura, i la cultura en gran part són les seves lletres. Vosaltres en sou un exemple durant molts anys". 

Per la seva banda Lluis Puig va recordar la vàlua del certamen: "Una contribució importantíssima a la nostra literatura en totes les seves vessants (...). Amb la tristesa de no poder estar al vostre costat, si voleu dir-ho així, però amb el convenciment i alegria de què aquests Premis Recvll cada any sumen i aporten nous valors a la literatura catalana, felicitar-vos a tots". 

També es van expressar en la mateixa línia les tres intervencions que van encapçalar la benvinguda, començant pel president del Jurat dels Premis, Vicenç Villatoro: "En les circumstàncies actuals, on els senyals d'hostilitat respecte a la catalanitat es tornen a presentar de manera quotidiana i els límits a les llibertats es fan evidents tan sovint, aquelles conviccions de les que van néixer els premis tornen a tenir una vigència plena. L'aposta per la literatura, per la llengua, per l'exigència, i per aquesta xarxa d'iniciatives cíviques que caracteritza al país i que ha permès a la catalanitat sobreviure en temps difícils tona a ser percebuda com a imprescindible". 

Després d'una emotiva intervenció de Laura Borràs, que fins i tot va convidar al públic a entonar amb ella L'Emigrant, l'alcalde de Blanes i regidor de Cultura, Mario Ros, va manifestar: "Els Premis Recvll, amb la seva perseverança en favor de la llengua i la literatura, amb la seva dimensió justa d'esdeveniment cultural, han sabut ser referents en les lletres catalanes, en la llengua del nostre país (...) És per això que no tinc més que dir-vos molts gràcies. En nom de la literatura, la cultura, i en nom de Blanes, gràcies". 

Després dels parlaments, l'eix central de l'acte va consistir en la lectura del veredicte, a càrrec de la secretària del jurat Ma Àngels Vázquez. A mesura que s'anaven proclamant les obres guanyadores, Salvador Roca, membre del jurat, va anar fent una breu entrevista als autors i autores guardonades, i els alumnes de l'Oficina de Català de Blanes van llegir-ne alguns fragments.

Per últim, abans de donar pas a l'esbart, Mònica Rabassa va fer un darrer parlament com a cloenda: "Des de l'Associació Recvll de Blanes seguirem defensant la cultura i la llengua catalana. I diem defensant, conscient dels atacs que està rebent i disposats a combatre'ls amb més llum, amb més pau i amb més cultura (...) No deprecieu la cultura de ningú, la cultura és el geni de cada societat". 

Veredicte del Jurat dels 54ens Premis Recvll 
La 54a edició dels Premis Recvll ha comptat amb la concurrència de 142 obres, amb l'habitual proliferació d'autors procedents de Barcelona i Girona. El jurat reunit el passat 2 de març va decidir declarar desert el Premi de Contes Infantil Joan Petit al considerar que cap dels 31 treballs presentats s'ajustava als criteris adequats. Pel que fa a les cinc categories restants, el veredicte ha estat el següent: 

Premi de Narració Joaquim Ruyra – Dotació: 2.500 € 
Òscar Palazón Ferré (Tarragona) – Obra: Alguns ocells muts 

Poder guanyar aquest guardó ha significat per al seu autor la consecució d'un objectiu perseguit llargament, perquè s'havia presentat fins a vuit vegades amb anterioritat. Guanyador i finalista d'una trentena d'altres premis literaris, l'ha omplert de satisfacció poder aconseguir guanyar el premi blanenc. El seu currículum està farcit de referències literàries, perquè ha exercit en diversos treballs relacionats, i fins i tot és membre del jurat d'un premi literari a Tarragona. 

Premi de Poesia Benet Ribas – Dotació: 1.500 € 
Marta Pera Cucurell (Mataró) – Obra: La quinta essència de la pols 

El títol de l'obra és de Hamlet, i l'autora l'ha triat per la paradoxa de parlar alhora d'una cosa tan mundana com la pols i una altra de tan reverenciada com la quinta essència. Llicenciada en Filologia Angloamericana, ha traduït una vuitantena d'obres de l'anglès i l'alemany al català, i l'any 2014 va guanyar el 10è Premi Jordi Domènech de Traducció de Poesia per l'obra Mestre de disfresses, de Charles Simic. El jurat ha considerat unànimament que és la gran descoberta de la 54a edició, i afirmen haver quedat molt impactats per la força de la seva poesia. De ben segur, passarà a engruixir el llistat de grans noms de la literatura catalana guanyadors d'un Recvll. 

Premi de Teatre Josep Ametller – Dotació: 2.000 € 
Esteban Eche Costa (Barcelona) – Obra: La veritat 

La trama parteix d'un cas real, en què una dona que depassava els 50 anys va anar al metge per una dolència i descobreixen que en realitat, genèticament, és un home: el títol, doncs, va directament a l'entrellat, perquè l'equip de metges dubta sobre si dir-ho a la pacient o no. L'autor és llicenciada en dret, i és la primera vegada que ha guanyat un premi. S'ha format com a dramaturg a l'Obrador de la Sala Beckett de Barcelona. Ha escrit les novel·les 2007 i Circle Lines, la narració Les cuento i les obres de teatre Just an illusion i La veritat. 

Premi de Periodisme Salvador Reynaldos – Dotació: 800 € 
Enric Garcia Jardí (Tarragona) – Obra: Els nostres temps difícils 

Nascut l'any de les olimpíades de Barcelona, al 1992, és el guanyador més jove de l'actual edició dels Recvll, i la força de les seves paraules també fan augurar-li un futur brillant en el món literari. Graduat en Periodisme, publica a la revista bimestral Fet a Tarragona, de la qual n'és col·laborador des del 2013. Compta amb l'obra publicada La Mulassa de Tarragona, editada per Arola Editors l'any 2011. El seu article d'opinió fa una reflexió sobre les dificultats amb què es troba la seva generació. 

Premi de Retrat Literari Cornellà-Abril – Dotació: 800 € 
Mercè Pérez Torres (Esplugues de Llobregat) – Obra: Ma Àngels Anglada, autenticitat i compromís 

Actualment jubilada després de gairebé 30 anys exercint l'ensenyament, l'autora es declara una apassionada del món de les lletres, fascinada per la paraula, la llengua i la literatura. Sempre li havia agradat escriure, però fins fa poc no s'ha animat a escriure ficció i participar en concursos. El seu retrat de la poetessa figuerenca Ma Àngels Anglada traspua aquesta estimació per les lletres, i a més demostra haver-se contagiat dels seus versos per la poètica descripció que ha creat. 

Premi de Conte Infantil Joan Petit – Dotació: 600 € 
Declarat desert pel Jurat del premi 


Jurat premis de narració, poesia, teatre, periodisme i retrat literari: Vicenç Villatoro (president), Teresa Colom, Eloi Falguera, Josep Ma Fonalleras, Mònica Rabassa, Àngels Ribas, Francesc Robert, Salvador Roca i Xavier Serrahima. Jurat del premi Contes Infantils Joan Petit: Vicenç Villatoro (president), Adelina Palacín, Anna Parés, Núria Tomàs i Mònica Rabassa. Secretària: Maria Àngels Vázquez. 

Representació d'El Traspàs, Dinar Literari i l'Exposició "Viatges Recvll" 
Per segon any consecutiu, el mateix escenari on ahir es va fer l'entrega de premis va allotjar dissabte al vespre la representació d'una obra guanyadora dels Recvll: El Traspàs, d'Eloi Falguera, guardonada en la passada edició del 2017 amb el Premi de Teatre Josep Ametller. D'altra banda, després del veredicte i entrega dels Premis Recvll, la festa va continuar al migdia amb un dinar que va culminar amb la intervenció de Mònica Rabassa –membre del Consell de Redacció de la revista i del jurat dels premis-, en nom de l'Associació Recvll. 

Per últim, ahir va ser el darrer dia en què es va poder visitar l'exposició Viatges Recvll. Llengua i País 1956-1980, allotjada des del passat 2 de març a la Sala Casa Oms. La mostra recorda les sortides que es van estar fent durant aquest període per conèixer la història, geografia i cultura de Catalunya. La inauguració oficial es va fer divendres, amb una visita guiada a càrrec de l'historiador blanenc, tècnic de l'Arxiu Municipal i membre del Consell de Redacció de la revista Recvll, Aitor Roger.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Cultura

Cultura // Comarca // Sils
Fotografia: Peces que s´exposen a la mostra de Sànchez León. / Consell Comarcal
09/10/2018 10:19

L'exposició de l'artista David Sànchez León arriba a Sils en el marc del projecte Art en Ruta

La mostra “Llista d’espera, ara és demà” de l’escultor es pot visitar del 8 al 31 d’octubre a la sala d’exposicions de l’Ajuntament.
Comentaris (0)
Cultura // Caldes
Fotografia: Les visites tenen lloc cada dissabte a les 22 h. / Ajuntament
20/08/2018 08:37

Caldes engega la nova temporada de les visites teatralitzades d’estiu

Les visites consisteixen en un agradable passeig guiat per diferents racons del municipi sota la direcció divertida i amena de tres actors que descriuen esdeveniments del poble.
Comentaris (0)
Cultura // Vidreres
16/08/2018 07:50

La 5a edició del Festival de Jazz a la Fresca de Vidreres homenatjarà Django Reinhardt

Acoustic Guiri, Eva Fernández, Scaramouche,Shine i Pol Prats, i Llibert Fortuny, Manel Camp i Mireia Farrés, seran els grups i artistes convidats en aquesta cinquena edició del festival.
Comentaris (0)
Cultura // Comarca // Sant Hilari
Fotografia: Una de les peces que s´exposen en la mostra. / Ajuntament
13/08/2018 07:12

Sant Hilari acull una exposició de l'artista Esther Polo en el marc del programa Art en Ruta

La mostra ha estat seleccionada en la primera edició d'aquest programa, que té la finalitat de crear un circuit anual expositiu i promoure les obres dels artistes de la comarca.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar