Societat // Blanes
Fotografia: L´empresa NORA és l´encarregada de dur a terme la neteja del municipi. / Consell Comarcal
19/04/2018 06:12

​S'inicia la implantació del nou model de recollida selectiva a Blanes

Inclòs al cost global de 3’3 M€, s’estan instal•lant 908 nous contenidors amb més capacitat que substitueixen els actuals, amb un nou sistema de recollida selectiva de càrrega lateral.

Redacció

L’Ajuntament de Blanes, a través de l’empresa NORA SA del Consell Comarcal de la Selva, ja ha començat la implantació del nou sistema de recollida selectiva que suposarà diverses millores en relació al què ha estat funcionant aquests darrers anys. Ho està fent a través d’aquesta empresa comarcal i coordinada per l’Àrea d’Enginyeria municipal i la responsable del Servei de Neteja i Recollida de Residus, comptant amb el suport de les Brigades Municipals i la Policia Local de Blanes.

Durant els darrers dos mesos s’ha fet un acurat projecte per dissenyar la complexa operació que suposa substituir els antics receptacles pels nous, i s’han estudiat totes les Illes de Contenidors que hi ha repartides arreu del territori blanenc de cara a la reestructuració que, necessàriament, significa la implantació del nou model. La principal diferència és que fins ara els camions utilitzaven el sistema de recollida posterior i superior. Ara es passarà a ser de càrrega lateral, amb la possibilitat que es faci pel costat dret o l’esquerra, en funció d’on estan situats els contenidors.

La laboriosa implantació consisteix primer en delimitar les Illes de Contenidors arreu de Blanes amb elements fixos que serveixen de guia al terra per la posterior instal•lació amb un vehicle especialitzat amb aquesta finalitat. Abans que comenci tot l’operatiu, personal de suport de l’Àrea d’Enginyeria municipal s’encarrega d’enganxar cartells informatius a la zona on hi haurà el canvi per alertar la ciutadania.

Per agilitzar la implantació del nou material, amb un cost que està inclòs en el pressupost global de 3’3 M€, s’ha llogat una nau industrial on s’estan muntant les peces dels contenidors, simultàniament a la seva instal•lació. El cronograma d’implementació preveu que la feina estigui enllestida a mitjans del proper mes de maig, quan es farà una presentació en un acte públic informatiu.

Més de 900 nous contenidors i vehicles que substitueixen els actuals
El sistema de càrrega lateral consisteix en la recollida dels residus dipositats en contenidors de gran capacitat, de fins a 3.200 litres. Això permetrà que, amb un sol contenidor, es pugui duplicar o triplicar la capacitat d’un dels actuals. En total, se n’estan començant a instal•lar 908 repartits en 300 Illes de Contenidors: 207 de brossa resta, 174 de matèria orgànica, 177 de paper, 176 d’envasos i 174 de vidre.

Amb el nou sistema no només s’ampliarà la capacitat de recollida selectiva, sinó que també augmentarà el nombre de zones on hi haurà contenidors. Es tracta d’illes on fins ara hi havia rebuig i orgànica, i en canvi no n’hi havia per vidre, envasos i paper. Una altra millora és que disposen d’una guia inferior per mantenir-los alineats, i són de més fàcil obertura. Aquest darrer extrem s’aconsegueix a través dels pedals i manetes que s’accionen per obrir la tapa, que també es pot fer de manera manual, com fins ara. Més concretament, hi ha 20 àrees adaptades per a discapacitats físics, perquè els sigui més fàcil l’operació.

Amb el nou sistema també entraran en funcionament 6 nous camions de càrrega lateral: 4 ho fan pel costat dret, i els altres 2 pel costat esquerra. Igualment, hi ha 1 vehicle per rentar l’interior dels contenidors, i un altre que actua de satèl•lit per poder moure’ls en cas que sigui necessari. Aquest nou material s’afegeix als nous vehicles en funcionament des de principis d’any per millorar la neteja viària.

Avantatges del nou sistema de càrrega lateral que s’està implementant
A banda de la major capacitat per enquibir-hi residus, el nou material substitueix un material –tant contenidors com camions- que estava obsolet, en especial la maquinària, que havia esgotat la seva vida útil. També hi haurà més àrees de selectiva, amb més zones on poder abocar el material valoritzable –envasos, vidre i paper i orgànica-, en relació al què suposa un cost per abocar-lo: la resta.

Igualment, s’ha valorat el guany estètic que suposa la implementació del nou material, ja que tots els contenidors tenen la mateixa forma, tan sols es distingeix el tipus de brossa que s’hi ha de deixar pel seu color extern: groc per envasos, blau per paper, verd per vidre, marró per la orgànica i blanc per la resta. Fins ara, la forma dels contenidors i el sistema per abocar-hi la deixalla era molt heterogeni.

Una altra millora és que es guanya en agilitat –l'operació de carregar la brossa dels contenidors es fa en menys temps-, així com la reducció del personal necessari per fer la recollida d’escombraries. L’actual sistema funciona amb un conductor i dos operaris de suport que s’encarreguen de fer l’abocament, en canvi amb el nou és el mateix conductor qui s’encarrega de tota l’operació. Això no significarà que s’acomiadi el personal sobrant, sinó que es destinarà a incrementar la neteja viària.

Actualment s’està implementant la segona fase dels canvis i millores en la recollida i neteja d’escombraries per aquest 2018. La primera va consistir en la introducció de la nova maquinària de neteja viària i, un cop enllestida aquesta segona fase de desplegament del sistema de càrrega lateral dels contenidors; la tercera fase serà la implantació de la recollida porta a porta a les urbanitzacions; i la quarta diverses millores en la recollida porta a porta que s’està fent en part del centre de la vila.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Societat

Societat // Comarca
Fotografia: Visita a la nova maquinària i contenidors de NORA que es va fer el juny passat. / CComarcal
16/10/2018 08:52

NORA, l'empresa de gestió de residus de la Selva, inicia el camí per convertir-se en 100% pública

El soci privat, CESPA SA del grup Ferrovial, ha manifestat la seva voluntat de sortir de l’empresa, i ara els socis públics han devalorar les condicions i el calendari.
Comentaris (0)
Societat // Comarca
Fotografia: Participants en una campanya d´aquest tipus a Vilobí. / Tribuna Selvatana
24/09/2018 15:27

Nova campanya d'identificació i cens d'animals de companyia a diversos municipis de la Selva

És impulsada pel Consell Comarcal i es duu a terme als municipis de Caldes de Malavella, Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu i Vilobí d’Onyar.
Comentaris (0)
Societat // Santa Coloma
Fotografia: Els treballs han començat aquesta setmana. / David Rueda-Ajuntament
06/09/2018 17:19

Treballs de dragat de la resclosa del parc de Sant Salvador de Santa Coloma per recuperar els gorgs

Amb aquesta actuació es promourà la permanència de l’aigua en els gorgs que s’hi formen, oferint un hàbitat i refugi per als peixos de la riera, especialment en episodis de sequera.
Comentaris (0)
Societat // Lloret
Fotografia: Els directius de ElTenedor als jardins de Santa Clotilde. / Ajuntament
05/09/2018 17:14

130 directius de ElTenedor es reuneixen a Lloret en la seva convenció anual

ElTenedor és l’empresa líder en la reserva en línia de restaurants a Europa amb una oferta de més de 50.000 establiments.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar