19/07/2018

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

Fra Valentí Serra de Manresa

La ruda és una herba remeiera força comuna en els boscos i erms de la geografia mediterrània i gaudeix de nombroses propietats terapèutiques, però és una planta remeiera amb nombroses contraindicacions perjudicials a l’organisme i és de difícil aplicació. Els antics frares definiren la ruda com una planta “estimulant i molt decidida”. Actualment els herbolaris tenen prohibida la seva venda. Atesa la complexitat de la seva aplicació en l’ús terapèutic, experts apotecaris n’han recomanat un ús extern (mai intern!), especialment per a fer col·liris oculars i per a bàlsams.

A més, de la ruda boscana (llat., Ruta sylvestris), els frares també apreciaven molt la Ruta graveolens; és a dir, la ruda pudent que era conreada en les hortes conventuals per tal d’evitar l’acció dels paràsits en les hortalisses i per fer-ne fugir les serps. Aquesta ruda hortícola els religiosos caputxins la descrivien així:  “És una mata que fa la cama recta, de dos o tres peus de alta, ab fullas alternas d’un vert clar quan son tendras y grogas quan són secas y vellas. La ruda és d’olor fort, incòmodo y fastigós, de sabor amarg y desagradable, prô és planta estimulant y molt decidida” i que els frares la solien emprar per a col·liris oculars i  per a fer bàlsams, ja que  la barreja de “fonoll i ruda fan la vista aguda” i, també,  “aplicada l’ aygua de ruda als ulls clarifica la vista, però no convé menjar-la mai y en especial la silvestra, perquè és molt danyosa al ventrell” (BHC, De algunas herbas, f. 160). 

Aquesta planta remeiera, de fortor tan intensa, tenia un lloc privilegiat en les hortes dels frares, car gràcies a la seva acció antiparasitària els frares hortolans manifestaven que  “la millor planta de l’hort és la ruda, que a totes les de la seva vora ajuda. A l’article vinent tractaré, si Déu vol, el llentiscle.

Fra Valentí Serra de Manresa
Arxiver dels caputxins

Si en voleu saber més, doneu un esguard a les seccions “Remeis de l’Ermità” i “Guisats del Frare” a la web www.calendariermita.cat

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar