07/08/2018

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

Fra Valentí Serra de Manresa

El llentiscle (llat., Pistacia lentiscus) és un arbust molt abundant en els boscos i erms de la mediterrània. Popularment es coneix amb el nom de mata, que és un arbust que fa una resina semifluida, groguenca i olorosa, molt balsàmica, anomenada almàstec --o  màstic; cast., almáciga—agraciada amb nombroses utilitats terapèutiques, especialment per malalties bucals i de la pell (els antics egipcis ja empraven el màstic per a momificar els cadàvers). Tradicionalment, els fruits de la mata (cat., llentrisca o llentiscle) s’han usat per a fortificar les genives i per a blanquejar les dents. Les fulles són aperitives i als antics caputxins els agradava de plantar llentiscles a la part de l’horta dedicada a l’esplai i al recés dels frares. Foren molt ufanosos els llentiscles que hi havia al “Desert de Sarrià”, el primer convent que fundaren els caputxins l’any 1578 a l’indret on, segons la tradició, hauria viscut Santa Eulàlia.
 
Els frares descrivien el llentiscle com un arbust “de fullas compostas de quatre parells de fulletas que surten de dos en dos, ab flors mascles y femellas  y’l fruyt conté una substáncia rehinosa molt aromática”. Plini  escriví, a guisa d’imatge literària, que el màstic són les llàgrimes del llentiscle quan sua: Mastiche lacrima est, quam lentiscus arbor, gummi, modo, sudat (Llib. XII, 17).  Més recentment, i a partir de la renovació mèdica del segle dinovè, el màstic fou incorporat com a element destacat en els formularis pràctics de caràcter científic, com ara en el prestigiós Formulaire Astier, publicat a París.  En la saviesa popular dels convents, a tall d’adagi, se solia dir que “no totes les mates fan llentrisca...” 

Fra Valentí Serra de Manresa
Arxiver dels caputxins

Si en voleu saber més, doneu un esguard a les seccions “Remeis de l’Ermità” i “Guisats del Frare” a la web www.calendariermita.cat

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar