07/04/2015

La necessitat d'escriure i llegir

Àdam Bertran

A les primeres edats, els éssers humans aprenem tantes coses i ens desenvolupem tant, que costa d’imaginar-s’ho quan ja hem adquirit l’ús de raó. Des de la supèrbia d’ésser adult, pensem que els infants són incapaços de fer, incapaços de pensar, incapaços de tantes coses... I és ben cert que encara estan en una fase inicial de la seva formació i desenvolupament. No cal dubtar-ho això. Però l’esforç que fan, l’aprenentatge que fan, el desenvolupament que fan durant els sis primers anys de vida és d’una naturalesa tan extraordinària que esdevé impossible de reproduir per cap ésser humà adult. Per tant, cal no treure mèrit al que fan els infants.

I què fan, em preguntareu. Doncs aprenen a caminar, a controlar esfínters, a parlar, a fer la pinça amb la mà, a córrer, a posar-se dret, a relacionar-se amb els pares, germans i altres persones, aprenen a menjar, aprenen a respirar un cop naixen! Quantes coses d’aquestes (tant vitals) aprenem després?

I nosaltres, com a adults, a l’escola sovint els demanem més i més. Els infants han d’escriure i pràcticament llegir abans de fer el pas a la Primària. Alça aquí! De debò cal que els infants aprenguin a reconèixer, reproduir i relacionar símbols abstractes entre ells per a vincular-los a un so, i n’extreguin un significat? De debò que això és el primordial a aquestes edats?

Jo penso que no. El primordial és garantir que l’infant creixi i es desenvolupi com a persona que és. Que pugui fer-ho bé, amb l’acompanyament d’un adult al costat que el recolzi i li reforci l’autoestima – perquè la salut mental dels infants és vital per garantir la salut mental de la societat adulta del demà-. El nostre objectiu com a mestres no ha de ser que facin coses que ni tan sols els psicòlegs – ni el currículum – aconsellen de fer a aquestes edats tan primerenques. Precisament perquè no estan preparats. Perquè han de consolidar encara moltes passes prèvies abans de començar a escriure. I perquè els perjudiquem. Quan un infant no està preparat per a fer una cosa i la hi fem fer, el perjudiquem causant-li frustracions innecessàries però també privant-lo de fer altres coses molt més òptimes i que garantiran molt més i millor el seu desenvolupament integral com a infant.

El problema no és dels mestres que tenen aquests infants – exclusivament- , ja que la formació inicial que reben no afavoreix una actitud docent enfocada a la visió d’infant i a les seves necessitats reals. El veritable problema però, no és altre que la organització dels ensenyaments. Espero que quan arribi el nou país que tant anhelem, puguem aprofitar l’oportunitat que se’ns ofereix per a organitzar l’etapa d’educació infantil com una sola, i que els infants puguin aprendre globalment als dos cicles, treballant conjuntament entre ells des dels quatre mesos fins als cinc anys. I ja aprendran a escriure i llegir a Primària, que a infantil haurem après molt bé les nocions necessàries per a poder-ho fer amb garanties d’èxit als sis anys.

Àdam Bertran
Mestre i psicopedagog
www.adambertran.cat

Comentaris

Sara Guisado // 17-04-2015 07:11 - Riudellots
Àdam estic molt d´acord amb tu. El problema que tenim en aquesta societat és el que marca la llei i que ho volem fer el més aviat possible pensant-nos que així seran millors, i no és així, al contrari, el que estem fent és privar-los de la llibertat
Sara Guisado // 17-04-2015 07:09 - Riudellots
Àdam estic molt d´acord amb tu. El problema que tenim en aquesta societat és el que marca la llei i que ho volem fer el més aviat possible pensant-nos que així seran millors, i no és així, al contrari, el que estem fent és privar-los de la llibertat d´apr

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar