29/04/2015

2015, Any Internacional de la Llum

Pep Anton Vieta

(Article publicat a la revista RECVLL de Blanes - gener 2015)

... s’omple de llum tot el món adormit
perquè ha nascut el Senyor de la vida
dintre el misteri del Cel i la nit.

Els blanencs, especialment quan tornem de les festes nadalenques, no llegim les anteriors línies escrites l’any 1929 per Pere Puig i Llensa sinó que les cantem a ritme de la música de Mn. Batlle. Aquest cant d’àngels que tanca l’obra “Pastors i Misteris” enguany és ideal per encetar l’any 2015 ja que l’Assemblea General de les Nacions Unides i la UNESCO l’han declarat Any Internacional de la Llum.

Amb aquesta celebració l’ONU i la UNESCO volen reconèixer la importància de la llum i les tecnologies basades en ella a la vida de tots els ciutadans del món, al desenvolupament de la societat i als reptes als que s’enfronta la humanitat. La llum juga un paper fonamental a la nostra vida quotidiana i, entre altres grans fites, ha revolucionat la medicina i ha permès el desenvolupament d’Internet.

Però, què és a llum? Parlem-ne una mica.
Si bé quan a nivell quotidià parlem de llum ens referim a les radiacions visibles pels nostres ulls (des del violeta al vermell, passant per tots els colors de l’Arc de Sant Martí i la llum blanca que tots ells junts formen), la física defineix com a llum a tot l’espectre electromagnètic, és a dir a tot tipus de radiació, ja sigui visible o no per l’ull humà. D’aquesta manera, la radiació que emet una bombeta és llum, i també ho és la que emet un fluorescent, ara bé llum també és la radiació que surt del comandament a distància però que no veiem (es tracta de radiació infraroja), la que escalfa el menjar al forn microones (radiació de microones) o bé les ones de  ràdio o wifi que permeten que ens puguem connectar a Internet amb el mòbil o l’ordinador portàtil. Tota radiació és llum! I el que diferencia tots aquests tipus de llum és la longitud de les ones que la componen. Aquesta diferència fa que la llum sigui més o menys energètica i, per tant, que l’aplicació que li donem sigui tan diferent. Des d’escalfar menjar a il·luminar les nostres cases o fer radiografies dels nostres ossos. Tornant a l’Any Internacional de la Llum, podem preguntar-nos el motiu d’aquesta celebració i el fet és que aquest 2015 es commemoren aniversaris de fets molt rellevants en la història de la ciència de la llum. Són els següents:
 
  • L’any 1015 Ibn Al-Hàytham (conegut a occident com Alhazem), qui es considera el pare de l’òptica pels seus treballs i experiments amb lents i miralls, va inicia els estudis d’òptica.
 
  • L’any 1815 Auguste Fresnel descobreix la naturalesa ondulatòria de la llum esdevenint així el pare de l’òptica moderna. També és el pare dels fars moderns.
 
  • L’any 1865 James Clerk Maxwell formula la teoria electromagnètica de la propagació de la llum.
 
  • L’any 1905 Albert Einstein formula l’efecte fotoelèctric (pel qual fou guardonat amb el Premi Nobel de Física 1921) i l’any 1915 va incorporar la llum a la teoria de la relativitat.
 
  • L’any 1965 Arno Penzias i Robert Wilson van descobrir el fons còsmic de microones i Charles Kuen Kao que va proposar la fibra òptica per la transmissió de missatges telefònics.

Per tot això i molts més descobriments que els investigadors encara han de fer, la llum mereix que tot el món li dediqui aquest any. 

Molt bon Any Internacional de la Llum a tothom!

Pep Anton Vieta
Químic
pepquimic.wordpress.com

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar