05/05/2015

Quatre pinzellades de biodiversitat

Nil Papiol

El cap de setmana va ploure. Una de les possibilitats per ocupar el temps del dissabte a la tarda, és agafar el cotxe i anar a fer una volta a l’Espai Gironès o a qualsevol dels centres comercials de la nostra comarca.

Allà segurament coneixerem totes les marques de roba, sabates, abrics, mocadors, perfums, mòbils, bolsos o complements. Serem capaços d’identificar la categoria social de cada marca, en alguns casos sabrem dir si la marca és catalana o estrangera i fins i podríem fer-nos una idea de si el preu del que anem a comprar és correcte o no en relació a la seva qualitat. 

Som capaços d’identificar multitud de marques, però molts de nosaltres som incapaços d’identificar quin ocell està cantant al pati de casa. Quines flors creixen als jardins, quins arbres creixen a la ribera dels rius o quines espècies de granota canten a la vora de les nostres llacunes a les nits.

La majoria de la gent també desconeix que hi ha al voltant de 1.500.000 espècies animals, vegetals, etc. descrites i catalogades. Si un alien vingués a visitar el nostre planeta, seriem completament incapaços de dir quantes espècies diferents hi viuen. En canvi sabem molt bé quantes estrelles hi ha a la tercera galàxia més propera a la Terra.

El prestigiós biòleg americà E. Wilson estima que cada anys s’extingeixen 27.000 espècies diferents. D’espècies conegudes i descrites però també espècies que encara no hem sigut capaços de descobrir. Potser al ritme creixent de destrucció de la biodiversitat, ja no ens caldrà gaire temps més per descobrir tot el patrimoni natural que tenim al planeta terra.

Tot aquest ball de xifres ens pot semblar molt llunyà. Quant parlem d’espècies en perill d’extinció pensem als Rinoceronts o els Lleopards de la sabana, però també en tenim a la península Ibèrica, el més emblemàtic de tots és potser el Linx Ibèric.

El declivi de la biodiversitat està confirmat per experts i científics. Perquè ens n’hem de preocupar? Com ens afecta? Ho deixarem per més endavant.

Nil Papiol
Ambientòleg
@nilpapiol

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar